donderdag 24 juni 2010

Het China syndroom II - Cd&V



Wat zich nu afspeelt in het cenakel van de Cd&V is de ultieme en perfecte remake van Greenaway”s “The cook, the thief his wife & her lover”. Het aangepaste script.

Elke avond bezoekt YL, de would-be leider van de criminele bende Cd&V, in gezelschap van zijn MT het restaurant La Frandre, waarvan hij, zo verhoopt hij althans, mede-eigenaar is. Als M op een avond een historicus ontmoet die zo anders is, voelt ze zich onmiddellijk tot hem aangetrokken. Er ontstaat een relatie waarbij zij elkaar elke avond op een andere plek in het restaurant gepassioneerd liefhebben. De kok is hun helper, en medeplichtige, die telkens voor een veilige plek zorgt. Hun romance wordt ontdekt en Y zijn handlangers nemen op een gruwelijke manier wraak, maar dit is kinderspel vergeleken bij hetgeen M aan Y voorschotelt.



Er lijkt totaal geen beschaving in het restaurant, quid Cd&V, aanwezig te zijn waar smerigheid en verdorvenheid in alle hun schakeringen vertoond worden. Een grote walging en kotsneigingen halen de bovenhand bij het aanschouwen van deze zoveelste nacht van de lange messen door heren en dames van stand, die zichzelf, bij de gratie van god, clerus en monarchie, uitgeroepen hadden tot de betere kring van de samenleving. Wat een apotheose. Wat een grandeur in mineur! Het einde van het “do-re-mi” op Alpijnse bergflanken? Wat een lol! Leedvermaak kent nu absoluut geen grenzen van Aalter tot Zoutleeuw.

Het is te hopen dat Cd&V verder implodeert, een Vlaamse variant op het China syndroom.

“We (will) come back with a vengeance” luidt nu het leidmotief, net zoals tijdens het voorspel bij de federale verkiezing 2007. De vraag is evenwel wat de Cd&V met die wraak van toen bereikt heeft behalve zichzelf in de vernieling te rijden. “Dit was duidelijk de kroniek van een aangekondigde dood” en “ook de grootste idioot kon weten dat dit tot een electorale afstraffing zou leide" zijn nu de geijkte statements, eerder holle frazen. Gefundeness Fressen om het leedvermaak te stofferen. De immense dolle pret en leedvermaak met de (presumably) powers-that-be van de Cd&V. Paladijnen genoeg in hun rangen om hiervoor in aanmerking te komen. Te beginnen met de Kempense ijdeltuit bij uitstek, Servais Verherstraeten, die belast wordt met de reiniging van de (geiten)stal. Dat wordt pas leuk! Deze Hercules moet in elk geval Sisyfus indachtig zijn. De “pearly gates” staan open: de omkering van de waarden zoals die voor velen blijkbaar in marmer gebeiteld bleken te zijn. Verkeerd dus. Liggen de Vlaamse elyseese velden in het verschiet als Kris Peeters & co. eieren voor hun geld kiezen en overstappen naar de NVA? Deze keer zal ik overlopers niets verwijten. Gelet op de achtergrond van Peeters, gepokt en gemazeld door UNIZO en VOKA, en de relatie tussen deze laatste twee organisaties en de NVA lijkt dit scenario niet onoverkomenlijk noch een wishful thinking. Of toch?

Op dit forum hebben we het op 7 juni 2010 bescheurd van het lachen omtrent de outing van Marianne en de broek van Bart. Is nu de tijd rijp om een vervolg te schrijven? Allicht.

24 juin 2010

Yves Leterme heeft woensdag toegegeven dat hij mee verantwoordelijk is voor het slechte verkiezingsresultaat van de Vlaamse christendemocraten. Leterme zegt bereid te zijn intern het debat over zijn toekomstige functie te voeren. Hij doet dat daags na het ontslag van CD&V-boegbeeld Marianne Thyssen. "Wat mezelf betreft, heb ik zowel voor als na de verkiezingen al verschillende keren gezegd dat ik in deze ook een verantwoordelijkheid heb, en dat ik die ook wens op te nemen", zo verklaarde Leterme tijdens een persconferentie.


"Ik ga het gesprek aangaan over mijn rol en de plaats die ik op termijn zal innemen in de Belgische politiek". Leterme benadrukte wel dat hij uit respect voor de CD&V-militanten en de kiezers dat debat binnenskamers wil voeren, "niet op straat, en niet in de media".

Een evaluatiecommissie zal rustig de verkiezingsnederlaag van CD&V evalueren. Dat zegt CD&V-interimvoorzitter Wouter Beke na het ontslag van Marianne Thyssen als voorzitster. Beke, die voor de tweede keer in twee jaar tijdelijk aan het hoofd komt van CD&V, maakte donderdagochtend op Radio 1 duidelijk dat hij zich niet laat opjagen.


Walkuren en de Wilde Jacht (1872, P.N.Arbo.

En over de wolken rijden Walkuren
gereed voor het gevecht
Schuld draagt het schild
en naast haar rijden de andere
met speren en helmen en schilden


Hij wees erop dat in de partij was afgesproken dat een commissie onder leiding van ontslagnemend Kamerfractieleider Servais Verherstrareten de evaluatie van de nederlaag zal maken. Maar hij uit ook voorzichtige kritiek. 'Uiteraard hebben wij die verkiezingen verloren en zit daar een grote verantwoordelijkheid voor iedereen die de voorbije drie jaar verantwoordelijk is geweest voor die crisis en dit regeringsbeleid', zo luidt het. Inhoudelijk is volgens Beke de lijn die van de Octopusnota over de staatshervorming van de Vlaamse regering. De interimvoorzitter ontkent dat er 'clans' zijn binnen CD&V. Hij vindt dat de eenheid in de partj nu naar boven moet komen. Beke bevestigt dat hij de regeringsonderhandelingen voor CD&V gaat leiden als de partij mee aan tafel zit.

Steven Vanackere was verrast door het ontslag van partijvoorzitster Marianne Thyssen. Zelf sluit hij alvast uit een gooi te zullen doen naar het voorzitterschap. Huidig interim-voorzitter Wouter Beke ontkent intussen dat er sprake is van clans binnen CD&V. "Ik had niet zien aankomen dat Marianne Thyssen dergelijke persoonlijke beslissing zou nemen", zei Vanackere donderdag in De Ochtend (Radio 1). Zelf voorzitter worden noemt hij "het laatste van mijn ambities. Geen sprake van". Vanackere merkt op dat Thyssen een duidelijke persoonlijke beslissing heeft genomen. "Ik denk dat heel veel mensen persoonlijke beslissingen te nemen hebben in de dagen en uren die komen". Hij ontkent dat dit een signaal is naar ontslagnemend premier Yves Leterme. Door ervoor te kiezen geen boegbeeld te zijn, heeft Leterme volgens Vanackere een signaal gegeven. "Hij heeft een stap opzij gezet, ik weet niet goed wat men nu verwacht." Beke geeft toe dat zijn partij de verkiezingen verloren heeft en dat daar "een grote verantwoordelijkheid (zit) voor iedereen die de voorbije drie jaar verantwoordelijk is geweest voor die crisis en dit regeringsbeleid, maar wij hebben ook afgesproken dat er een evaluatiecommissie zal geïnstalleerd worden. Die zal op een rustige manier de evaluatie maken". Wat de zogenaamde clans binnen de partij betreft, zegt Beke daar veel over in de kranten te lezen, "maar ik kan mij moeilijk inbeelden dat dit zo naar voor komt (...) Als ik dat op mezelf projecteer, zou ik niet weten tot welke clan ik zou behoren".

Yves Leterme betreurt het ontslag van Marianne Thyssen als partijvoorzitster, maar aanvaardt haar beslissing. Leterme heeft woorden van dank “voor al haar uitstekende werk en in het bijzonder voor de bewonderenswaardige wijze waarop ze de partij door een zeer moeilijke en ondankbare tijd heeft geleid.” Hij wenst haar alle succes en geluk toe in al haar verdere ondernemingen.


“Zoveelste slachtoffer van Leterme” Thyssen stapte woensdag op. Haar besluit komt er na de zware verkiezingsnederlaag voor CD&V op 13 juni. Binnen CD&V werd emotioneel gereageerd. De Vlaamse kranten zijn donderdag vlijmscherp voor Leterme. Ze wijzen erop dat Thyssen in een rol (als lijsttrekker voor de Senaat, nvdr.) werd geduwd die ze eigenlijk niet wilde. Het beleid van Leterme was de echte inzet van de verkiezingen, merkt Yves Desmet van De Morgen op. “In plaats van de confrontatie aan te gaan, ging hij schuilen in West-Vlaanderen”. Volgens Desmet is Thyssen het “zoveelste slachtoffer van Leterme”. Dat Thyssen het kopmanschap in de handen geduwd kreeg, kan voor Bart Sturtewagen van De Standaard twee dingen betekenen: "Ofwel is Leterme de meest eenzelvige cynicus die ooit in de Wetstraat rondliep, ofwel was hij intellectueel niet in staat om in te zien tot welke ravage dit zou leiden." Volgens Luc Van der Kelen van Het Laatste Nieuws valt CD&V in twee kampen uiteen: het rechts-nationalistische kamp met Kris Peeters, Tony Van Parys en Stefaan De Clerck, en het Renders-Cortebeeck-blok van het ACW met Steven Vanackere en Inge Vervotte. "Er is een derde kamp, maar dat bestaat uit één man: Het kamp-Leterme. Die werkt hoofdzakelijk voor zichzelf", luidt het. "Een man van eer zou zich nu solidair verklaren met zijn moegetergde partijvoorzitster en zelf ook een stap opzij aankondigen", schrijft Paul Geudens in Gazet van Antwerpen. "Leterme minister in de regering-Di Rupo, dat zou toch echt wel de schaamte voorbij zijn".

Wouter Beke ontkent donderdag dat er sprake is van clans binnen de partij. "Als ik dat op mezelf projecteer, zou ik niet weten tot welke clan ik zou behoren", zegt hij. Beke herhaalde dat een commissie is geïnstalleerd die de verkiezingsnederlaag op een rustige manier zal evalueren. Daarna komen er nieuwe voorzittersverkiezingen.

23 juni 2010

Marianne Thyssen neemt ontslag. Dat heeft ze woensdagavond bevestigd tijdens een persconferentie. Wouter Beke wordt interimvoorzitter. Nieuwe voorzittersverkiezingen bij CD&V komen er na de eventuele regeringsonderhandelingen en na de evaluatie van de verkiezingsnederlaag. Het ontslag van Thyssen volgt na de nederlaag van de partij tijdens de federale verkiezingen van13 juni. Thyssen was bij die verkiezingen als Senaatslijsttrekker het boegbeeld van CD&V in opvolging van Yves Leterme. De partij haalde met iets meer dan 17 procent echter haar slechtste resultaat ooit. Ze neemt uiteindelijk toch ontslag. Op de persconferentie na afloop van een vergadering van het partijbestuur bij CD&V zei Thyssen woensdagavond dat ze haar beslissing dinsdagmorgen heeft genomen. 'Niemand in de partij had haar daarom gevraagd, maar niemand heeft me van het tegendeel kunnen overtuigen', aldus Thyssen. Ze wees erop dat ze zich twee jaar lang maximaal heeft ingezet.


Marianne's kelk: an original German WW2 medical nursing feeder cup for feeding wounded soldiers. Made of white porcelain for the needs of the Wehrmacht. Rare type with attractive Gothic style red cross. Used in the Lazarett field hospitals, this was the best way to give liquid food or medicines to wounded soldiers.

'Ik heb er al mijn energie in gestoken en dat heeft veel van mijn krachten gevergd. Mee door de slechte verkiezingsuitslag ben ik ervan overtuigd de fakkel door te geven aan iemand die zich daar honderd procent kan voor geven', aldus Thyssen. Bij de voorzittersverkiezingen in mei 2008 werd Thyssen door meer dan 96 procent van de CD&V-leden verkozen.

Een commissie moet onder leiding van Servais Verherstraeten de verkiezingsuitslag onderzoeken. Intussen blijkt de algemene vergadering bij de partij dinsdag te zijn uitgesteld en kwam partijvoorzitster Marianne Thyssen niet opdagen voor een fractievergadering. Volgens enkele kranten groeit de onrust bij CD&V na de verkiezingsnederlaag op 13 juni. De Standaard meldde woensdag dat de analyse van de nederlaag met de dag harder wordt. 'Er zijn zware fouten gemaakt, te beginnen bij de top van de partij, en er moet 'iets' gebeuren', zo luidt het. Volgens de krant wordt gekeken naar Vlaams minister-president Kris Peeters om de lijnen uit te zetten. Partijvoorzitster Marianne Thyssen gaat de regeringsonderhandelingen voor CD&V leiden, maar voor het communautaire speelt Peeters de eerste viool. In enkele commentaarstukken in de kranten wordt er woensdag gewezen op de situatie bij CD&V. In De Ochtend op Radio 1 verklaarde Knack-directeur Rik Van Cauwelaert dat de partij in een precair moment zit. Volgens Van Cauwelaert weet niemand in de partij wat er momenteel moet gebeuren. Hij ziet een tweestrijd" tussen de Vlaamse lijn van Peeters en het sociale middenveld, dat een andere richting wil volgen. Van Cauwelaert ziet momenteel niemand om de leiding van de partij over te nemen. 'Tenzij Kris Peeters, maar die leidt de Vlaamse regering'.

14 juni 2010

Marianne Thyssen heeft maandag herhaald dat N-VA aan zet is, maar dat haar partij zich constructief zal opstellen en mee zal onderhandelen als ze gevraagd wordt. Het is niet aan ons om een formule uit te werken. Maar we willen niets blokkeren en we zullen helpen een oplossing te vinden, zo verklaarde Thyssen na afloop van het partijbestuur bij CD&V. Ze herhaalde dat het initiatief bij Bart De Wever ligt nadat hij een heel groot mandaat van de kiezer heeft gekregen. 'Hij zal moeten zorgen dat er niet alleen bruggen gebouwd worden, maar dat we elkaar over die bruggen ook kunnen vinden', aldus de CD&V-voorzitster.

Geen opmerkingen: