donderdag 3 juni 2010

De fallopus buis - vervolg # 21


The conquest of paradise.
Er resten nog 10 spannende dagen om de verrassende, realistische, moorddadige, lugubere, gruwelijke, ongewone, bloedstollende, mystieke, meeslepende, opwindende, boeiende, huiveringwekkende, beklemmende, beangstigende, sinistere, macabere, fascinerende, morbide en ultieme paringsdans te voltooien.



3 juni 2010 De Franstalige socialisten (PS) maken van de herfinanciering van het Brussels gewest een belangrijke eis als er na de verkiezingen van 13 juni over een staatshervorming wordt onderhandeld. Dat schrijft Le Soir donderdag. Voor Laurette Onkelinx en Charles Picqué is de herfinanciering van Brussel "een engagement, een eis, een exclusieve", luidt het in de krant. Onkelinx trekt de Kamerlijst voor de PS in Brussel. Zij wil het hoofdstedelijk gewest versterken. Daarom is er dus ook een herfinanciering nodig, luidt het. Zonder bijkomende middelen komt het erop neer dat binnen vijf jaar, Brussel zijn onderwijs niet meer kan betalen, waarschuwt ze. Een versterking voor het gewest betekent volgens de PS ook "een positieve discriminatie" voor Brussel bij de beslissingen op federaal niveau. Onkelinx waarschuwt dat die eis voor haar partij een breekpunt wordt bij de onderhandelingen over een staatshervorming. Voor de Brusselse minister-president Charles Picqué is de herfinanciering van het hoofdstedelijk gewest zelfs "een voorwaarde voor het overleven van het land en de welvaart". Hij waarschuwt dat de liberalen momenteel een bedreiging vormen. Hun voorstel om de deelstaten meer te laten bijdragen voor een begrotingsevenwicht, zal volgens hem leiden tot een verarming en "catastrofaal" zijn voor Brussel".

Lees in deze context ook mijn bericht van 6 september 2007.

De fallopus buis - vervolg # 20


Monsieur of Madame NON/OUI. Wil de echte zich niet langer verstoppen?


3 juni 2010 Senator en fractieleider voor de cdH, Francis Delpérée, zei woensdagavond "zeer verrast" te zijn over de uitspraken van CD&V-voorzitster Marianne Thyssen. Die verklaarde in het actualiteitenmagazine Terzake dat ze hoopt dat er binnen de cdH mensen opstaan die het communautair discours van "madame non" Joëlle Milquet counteren. Delpérée verklaarde aan Belga dat alle leden van de cdH het programma van de partij hebben onderschreven en dat de positie over Brussel bekend is. Thyssen bestempelde het discours van Milquet woensdag als onaanvaardbaar. De cdH stelt zich tijdens de verkiezingscampagne op communautair vlak vrij radicaal op. Enkele dagen geleden werd door de Franstalige christen-democraten de taalgrens in vraag gesteld en woensdag pleitte Milquet nog voor een uitbreiding van Brussel met daarbij een corridor van Brussel naar Wallonië. Thyssen zei te hopen dat er binnen de partij mensen zouden opstaan die een ander geluid laten horen. Delpérée deed de heisa af "als een storm in een glas water". De positie van de cdH en de andere Franstalige partijen over de uitbreiding van Brussel is welbekend en maakt ook deel uit van de partijprogramma's, aldus de senator. Deze positie is de laatste weken enkel herhaald door de partijvoorzitters, klonk het nog. Op de oproep van Thyssen voor een "meneer of madame oui", zei Delpéreé dat ze zo iemand dan in alle Franstalige partijen zal moeten vinden, "en dat zou wel eens verloren moeite kunnen zijn

Signposts #2


Het zal je muis maar wezen!
Quando l'arte fa scandalo: "Topolino" crocifisso in un megastore in Cina.

woensdag 2 juni 2010

Everything you wanted to know about an eager beaver but were afraid to ask




Coming soon: the full story! Starring: Agnes, Anka, Meisjes van den Inno, Hadiecee, Jacob, Miene, Scherpschutter and Zoutleeuw. With special guest star: Marianne.

Signposts #1




Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies.
Groucho Marx.

Barbarus hic ego sum, quia non intellegor ulli



Aftredend Vlaams Belang-Kamerlid Alexandra Colen gaat op maandag 7 juni een openbare krantenverbranding organiseren "uit protest tegen de oneerlijke Vlaamse media". Volgens haar is de Vlaamse pers "een van de slechtste ter wereld". Indien de politie het verbranden van kranten zou verbieden, dan houdt Colen het op een openbare krantenverscheuring. Volgens Colen houdt de Vlaamse pers er duidelijk een eigen agenda op na. "Niet in staat om te overleven zonder overheidssubsidies, houden de media de mensen dom en helpen actief mee aan de ondermijning van moraliteit, Vlaamse identiteit en soevereiniteit", sneert ze. Daarbij zouden alle middelen goed zijn. "De media zijn de grote promotoren van de alles-kan-alles-mag-mentaliteit. De media liegen en manipuleren het nieuws. Wij hebben er genoeg van! De media bestaan dankzij het belastinggeld van de burgers. Bijgevolg eisen we wij dat ze degelijke informatie brengen en geen staatspropaganda", gaat Colen voort. "Weg met de Vlaamse media. Wij eisen informatie! " Om haar eisen kracht bij te zetten, volgt op 7 juni om 15 uur een krantenverbranding op de Groenplaats in Antwerpen. Voor wie twijfelt wat mee te brengen, geeft Colen nog een lijstje mee. Zo zullen Gazet van Antwerpen, De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad, Humo en Knack het vanwege hun "fundamentele oneerlijkheid en linkse betweterigheid" moeten ontgelden. Bovendien zal ook de "staatszender VRT" symbolisch verbrand worden. "Wij verbranden kranten, geen boeken en zeker geen mensen", aldus nog Colen. "Het leven is heilig".

De fallopus buis - vervolg # 19


Milque, melque, mol ... karwitsel,karditsel, kardol!


2 juni 2010 Joëlle Milquet herhaalt woensdag haar vraag om een "geografische link" tussen Brussel en Wallonië. Daarnaast blijft ze ook pleiten voor een uitbreiding van Brussel. Twee eisen waar de Vlaamse partijen zich al geruime tijd tegen verzetten. "Het is logisch en coherent dat Brussel en Wallonië een geografische link zouden hebben, een gezamenlijke grens. Brussel is 90 procent Franstalig en de Franse gemeenschap heeft geen homogene grens, dat gaat niet", verklaart ze in een interview met La Libre Belgique. "Het is even belangrijk dat Brussel met Wallonië een grens zou delen in een evenwichtig federaal land; er is geen reden waarom het meest dynamische hart van het land, zijn hoofdstad en de hoofdstad van Europa niet zou grenzen aan Wallonië", vervolgt de aftredende vicepremier. Milquet bevestigt voorts haar pleidooi voor een uitbreiding van Brussel. "Gemeenten uit de rand, zoals Kraainem bijvoorbeeld, zijn sociologisch identiek aan Woluwe. Het zou dus goed zijn om die gemeenten op te nemen in de schoot van Brussel, om zo een eind te maken aan alle problemen met de taalfaciliteiten. Objectief gezien behoren die gemeenten toe aan het tweetalig Brussels gewest", besluit ze.

De fallopus buis - vervolg # 18


Transpiratie + evaporisatie = evapotranspiratie.
2 juni 2010 Jean-Marie Dedecker Q&A-time. Ik sluit zeker niet uit dat de N-VA straks de grootste partij van Vlaanderen wordt. Iedereen zit nu naar Bart De Wever te staren als een konijn naar een lichtbak, en daardoor wordt de N-VA almaar sterker. En niemand lijkt te weten hoe hij de N-VA van repliek moet dienen. Bij de CD&V worden ze daar zelfs radeloos van … Dat er iets moet gebeuren, staat buiten kijf. Anders zullen we telkens weer in dezelfde impasse terechtkomen. Dus moeten we aan tafel gaan zitten met mensen die echt iets durven te veranderen om te praten over de invulling van een confederale staat. En natuurlijk moet dat gebeuren vóór er een nieuwe federale regering wordt gevormd. Of heeft men echt geen lessen getrokken uit het geval-Leterme? Zo’n Tindemansscenario zou straks ook Bart De Wever kunnen overkomen. Daarom kan hij maar beter hopen dat ook de Lijst Dedecker een goede score behaalt en na 13 juni op het debat kan wegen … Dat heeft alleen maar zin als we samen een meerderheid kunnen vormen. De Wever heeft er dus alle belang bij dat ook het VB en de LDD overeind blijven. Zien wij straks een groot deel van onze kiezers in de richting van de N-VA vertrekken, dan zal hij helemaal alleen staan. En dan zou de hype wel eens héél snel voorbij kunnen zijn.

De fallopus buis - vervolg # 17



2 juni 2010 Ontslagnemend minister Charles Michel (MR) is bereid tot een omvangrijke staatshervorming, maar wil daarna wel minstens vijftien jaar communautaire rust. Het volgende regeerakkoord moet voor hem al bepalen wat de regering wil hervormen. Bovendien zullen alle partijen zich tot die staatshervorming moeten engageren, benadrukt hij woensdag in een interview met De Morgen. Daarin noemt hij N-VA-voorzitter Bart De Wever ook een "zeer gevaarlijk man". "Na de verkiezingen moeten we alles in het werk stellen om in enkele maanden een communautair akkoord te sluiten", vindt Michel. "In het regeerakkoord zal duidelijk moeten worden opgetekend wat de volgende regering wil verwezenlijken op communautair vlak."


Dat FDF-voorzitter Olivier Maingain minder haast toont, is voor de minister geen obstakel. "Olivier Maingain is een van de 23 parlementsleden die de MR telt", sust hij. Toch lijken Michel en zijn kartelgenoot mekaar te vinden in hun beoordeling van N-VA. "Bart De Wever is een zeer gevaarlijk man. De Vlamingen moeten inzien dat separatisme op economisch en politiek vlak zelfmoord betekent voor Vlaanderen", waarschuwt de liberaal. "Politici die op korte tijd zeer bekend en zeer populair worden, zijn vaak erg gevaarlijk voor hun volk. Die man is een onrealistische, naïeve dromer." Tot slot acht Michel een akkoord onmogelijk "als N-VA de toon blijft bepalen in Vlaanderen.

Maar met een strooie rokje de vogeltjesdans uitvoeren op het gazon van het paleis van Kabila is de regel wel.

De fallopus buis - vervolg # 16




Het nec plus ultra?

Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent.

[B vs B vs B vs BB] als de cryptische weergave in deze context van Horatius “gouden gemiddelde”? Hieronder een uittreksel (inleiding en slot) uit een tekst op Bert Anciaux’s weblog over NVA, De Wever en Bracke.

1 juni 2010 Alpha - Wat gebeurt er als het soortelijk gewicht van een politicus zijn werkelijke gewicht overstijgt? Deze vraag rijst bij het fenomeen Bart De Wever. Zijn goede eigenschappen zijn ondertussen meer dan genoegzaam bekend: rad van tong, onderkoelde humor, koketteren met zijn eigen zwaar(ge)wichtigheid, idyllisch mijmeren over junkfood en Tirolerhopsa’s. Deels geboren in de kraamkliniek “Slimste mens” en op enkele jaren uitgegroeid tot boegbeeld van een partij die ooit nog wankelde op de kiesdrempel. Ere wie ere toekomt: De Wever verpersoonlijkt de N.VA, zijn schaduw vergrootte dermate dat de ploeg achter hem steeds meer lijkt op een schimmige verzameling back benchers. Daar figureren zonder veel klank Vlaams minister Bourgeois, parlementsvoorzitter Peumans en sinds kort ook Siegfried Bracke. ’t Is echter De Wever die het getouw bestuurt.

Omega - Eigenlijk durf ik een eenvoudig besluit trekken: Bart Dewever is een meer dan handig verkoper. Zijn verhaal is bijna vloeibaar geworden, het past zich als vanzelf aan in elke ruimte. Geen ingrediënt wordt geweigerd om een smeuïge hutsepot te maken. Sociaal en liberaal, separatisme met de remmen op, links en rechts, zacht en hard, flinks en aaibaar. Zo wordt het natuurlijk een bra(c)ke brij, met brokken waar althans ik me danig in verslik.

Conclusie van het verhaal

Bertje de jaloerse zedenmeester uit het gedicht Ode on a Grecian Urn van John Keats (muziek van John Mitchell als achtergrond) die ooit zal moeten erkennen dat schoonheid waarheid en waarheid schoonheid is (Beauty is truth, truth beauty,--that is all ye know on earth, and all ye need to know).

Als envoi aan Bertje: quidquid agis, prudenter agas, et respice finem (Wat je ook doet, doe het verstandig en denk na over het einde).

dinsdag 1 juni 2010

De fallopus buis - vervolg # 15




1 juni 2010 Hugo de Ridder in Humo Deel 2. De NVA heeft nog een ander probleem, denk ik: ze dansen op drie benen tegelijk. Drie doctrines eigenlijk, drie verschillende visies op de toekomst van Vlaanderen. Bracke heeft het over de Schiltz-doctrine (SD) maar die eigenlijk nooit bestaan heeft. Schiltz ging ervan uit dat je altijd principieel bereid moet zijn om te onderhandelen. De Maddens-doctrine (MD) zegt dat je het federale niveau niets gunt en de eigen Vlaamse bevoegdheden maximaal uitspeelt. En de Frans Baert-doctrine (BD) komt erop neer dat je nooit iets mag toegeven dat je verder weg brengt van je einddoel. Daarom verwerpt de NVA bv een federale kieskring, want dat is een stap achteruit als je Vlaanderen onafhankelijk wil maken. Ik stel me dus de vraag: welke van die drie doctrines volgt de NVA nu eigenlijk, op weg naar haar Vlaamse staat?

Wel het antwoord is gewoonweg simpel.

Na een eclatante verkiezingsoverwinning past de NVA in eerste instantie de SD toe zonder de BD uit het oog te verliezen. Men merkt héél snel dat het Franstalige front (?) niet wil onderhandelen tenzij, ad nauseam, over een koe en een kalf maar tegelijkertijd pogend de staatskas te plunderen. Intussen past men op federaal niveau de MD toe: geen regering tot het water aan de lippen staat. Als het "water" breekt, piept de confederale zon door het zwangere wolkendek à la Permeke en straalt er een warme gloed over le plat pays. Simpel genoeg? Té naïef? Wishfull thinking?

De fallopus buis - vervolg # 14


1 juni 2010 Hugo De Ridder in Humo. Ik vraag me af of De Wever zelf wel lang met Bracke zal kunnen samenleven. De Wever is nu alleenheerser binnen zijn partij. Bracke zal zichzelf moeten bewijzen, en dat kan alleen door een eersterangsrol op te eisen. Daar komen ongetwijfeld conflicten van. Met Bracke heeft De Wever iemand in de armen gesloten die hem verbaal en ook tactisch de baas kan.

Hoe zegt men dat?


Twee krokodillen in dezelfde vijver?


Twee hanen op dezelfde mesthoop?


Enfin, meestal loopt dat slecht af.


Een handleiding nodig?

De fallopus buis - vervolg # 13


Wie kan nog volgen?
Naar een oud-Vlaams volksliedje: Hoor de wind waait door de bomen ...

Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind
Zou de goede Sint wel komen nu hij 't weer zo lelijk vindt
Ja hij rijdt in donk're nachten op zijn paardje, o zo snel
Als hij wist hoe w' hem verwachten ja gewis dan kwam hij wel



1 juni 2010 Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux sluit niet uit dat zijn partij samen met de N-VA in een federale regering stapt. Eerder had hij ook niet uitgesloten dat Ecolo zonder Groen! in een regering stapt. In een interview met La Libre Belgique zegt Javaux dinsdag dat hij geen exclusieven wil stellen die de vorming van een regering na de verkiezingen zou kunnen blokkeren. Hij kondigt aan dat hij zijn eerder gesteld veto tegen de N-VA laat vallen.

De fallopus buis - vervolg # 12




... if you can!

1 juni 2010 In Le Soir orakelt Mangain: confederalisme? Dat is federalisme “pour des cons”. Dixit Olivier le Maingaindrai willen de Vlamingen de Brusselse rijkdom (sic?) opslorpen. Confederalisme, dat zijn de voordelen van het separatisme zonder de nadelen. Hij doet het volgende voorstel: belastingen op arbeid worden niet meer geïnd op de woon maar op de werkplek. Dat zou Brussel ruim 435 miljoen euro opleveren ten nadele van het Vlaamse gewest.

Variaties op een thema:

Olivier le CONquérant CONstipé, le CONquistador à l’esprit CONtrariant. Un CONcupiscent et un CONvoiteur d’un CONurbation imaginair. Un CONneau plein de malformations CONgénitables qui faudra un CONgé-fomation pour apprendre le CONféréralisme. Le CONcessionnaire de CONfit d’oliv(i)e(r).

De fallopus buis - vervolg #11


Een nieuwe acroniem om te memoriseren: TMR. Take the Money and Run. Tolerate Milquet's Recidivism.


1 juni 2010 Béatrice Delvaux in DM van 29/30 mei 2010: “… na de eerste BHV mislukking lanceerde Di Rupo zijn marshallplan. Het is een geniale zet. Het mobiliseert alle beschikbare krachten opdat Franstalig België er zo goed mogelijk zou voorstaan als het land uiteenspat. Op een intelligente wijze bereidt hij de splitsing van België voor. Op de dag dat Vlaanderen het zuiden van het land laat vallen, mag Wallonië niet in een miserabele toestand verkeren”.

Eén reden dus waarom BHV mislukte, is dat de Franstaligen het rekken en willen blijven rekken tot zolang zij de financiële vleespotten niet stelselmatig hebben kunnen leeggeplunderen om dan hun zelfstandigheid uit te roepen. Voila, dat is dan duidelijk?

De fallopus buis - vervolg # 10



Samen naar het Grondwettelijk Hof? Reactie van Milquet: quelle farce!.

1 juni 2010
Milquet pleegt hold-up op PWA-kassen". Milquet wil beslag leggen op een stuk van de reserves van de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen. Die PWA's pikken dat echter niet en stappen naar het Grondwettelijk Hof. In naam van alle Vlaamse Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA’s) en met steun van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die hiervoor een topadvocaat aansprak, stappen de PWA’s van Vilvoorde, Gavere en Beerse naar het Grondwettelijk Hof. Milquet plant namelijk beslag te leggen op een stuk van de reserves van de PWA’s, meer bepaald de PWA’s die werken als dienstenchequebedrijven. De PWA’s pikken het niet dat zij alleen die eenmalige bijdrage moeten neertellen, terwijl commerciële dienstenchequebedrijven buiten schot blijven. Niet voor het eerst krijgt de minister van Werk het met Vlaanderen aan de stok. Het Vlaams Parlement nam in het verleden zijn toevlucht tot een belangenconflict (soms volstond het er alleen maar mee te dreigen) om Milquet tot andere inzichten te brengen. Sommige van haar beleidsinitiatieven bleken immers totaal niet aangepast aan de Vlaamse arbeidsmarkt. Maar ditmaal is het protest breder. De ‘Agences Locales pour L’emploi’ uit Brussel, de thuishaven van Milquet, en Wallonië zijn van plan om zich bij de Vlaamse juridische actie aan te sluiten. Lokale besturen uit het hele land, allemaal samen tegen ‘de blinde bezuinigingsmaatregel’ van Milquet – 'L’union fait la force'.

De fallopus buis - vervolg #9


Zoals de "meisjes van de inno" op het knackforum het reeds "to the point" hebben geduid, kent burlesk theater inderdaad geen grenzen. Hieronder de tekst voor de moeder aller éénacts.

Marianne & Yves Op zijn hondjes? Op zijn vrouwtjes?


1 juni 2010 Uittredend premier en CD&V-Kamerlijsttrekker in West-Vlaanderen Yves Leterme sluit een comeback als premier niet uit. Dat schrijft De Tijd dinsdag, nadat de krant hem een dag volgde op campagne. Als Leterme goed scoort in West-Vlaanderen, en als zijn partij een verkiezingsnederlaag lijdt, dan zal Leterme mogelijk een comeback proberen maken als eerste minister, aldus De Tijd. "Een premier wordt niet verkozen. Dat wordt beslist in de onderhandelingen. We zullen wel zien", zegt Leterme daarover. De uittredende premier verwacht dat N-VA 3 à 4 procent wint, "waarna De Wever zijn broek zal moeten afdoen". Wat de regeringsvorming betreft sluit Leterme niet uit dat geprobeerd wordt een "afspiegelingscollege" te maken van de regionale coalities. Dat zou betekenen dat we een federale regering krijgen met een olijfboomcoalitie (PS, cdH, Ecolo) aan Franstalige kant en CD&V, sp.a en N-VA aan Vlaamse kant. De liberalen worden daarbij aan beide kanten van de taalgrens overboord gegooid. Leterme verwacht een nieuwe regering tegen de derde week van oktober, maar zonder een afgeronde overeenkomst over de staatshervorming in het regeerakkoord. Als men het al eens kan geraken over het kader en de timing van de communautaire onderhandelingen, is dat volgens Leterme al een succes.

maandag 31 mei 2010

Now we interrupt for some education ...!


Wat zou de wereld zonder humor een troosteloos hol zijn? Drie clips die deze stelling perfect op een (schrappen wat niet past) burleske, groteske, giganteske en/of gargantueske manier bewijzen. Have fun!

Tom Waits tijdens de Glitter & Doom persconferentie (2008)



Divine in een uittreksel uit Pink Flamingos van John Waters (1972)



Marx Brothers in Duck Soup (1933)

De fallopus buis - vervolg # 8




31 mei 2010 Op 6 juni, een week voor de verkiezingen, organiseert de vzw Belgavox weer een gratis concert in Brussel om op te roepen tot meer solidariteit en meer dialoog. Vorig jaar organiseerde Belgavox vlak voor de Vlaamse verkiezingen een gratis concert aan de voet van het Brusselse Atomium. Doel was om bij te dragen tot het versterken van de solidariteit, de dialoog, het respect, het samenhorigheidsgevoel en de multiculturele diversiteit in België.

Even terug in de geschiedenis. 27 oktober 2009 - Stijn Kolacny heeft samen met RTBF-journalist Alain Gerlache de 'Prijs voor politieke moed' van B-Plus gewonnen. B Plus is een organisatie die opkomt voor de eenheid van België. B Plus reikt de prijs sinds 2006 uit aan Vlaamse en Waalse bekende figuren die zich hebben onderscheiden door hun gehechtheid aan het federalisme en die zich boven de communautaire polemiek hijsen. De laureaten hebben volgens B Plus ook bijgedragen om de klassieke clichés te doorbreken en bruggen te slaan tussen beide gemeenschappen in ons land. Doel was om bij te dragen tot het versterken van de solidariteit, de dialoog, het respect, het samenhorigheidsgevoel en de multiculturele diversiteit in België.

Vanwaar toch die existentiële angst voor het confederalisme? Als het enigzins soelaas kan bieden, klik hieronder voor de muzikale achtergrond bij "the day after":

De fallopus buis - vervolg #7




29 mei 2010 CDH-voorzitster Joëlle Milquet is niet bang voor N-VA-voorzitter Bart De Wever of welke andere separatist dan ook die wordt voorgesteld als een reus tegenover de Franstalige dwergen. Dat heeft ze zaterdag gezegd op een congres waar haar partij het verkiezingsprogramma heeft goedgekeurd. Milquet zei dat de Franstaligen in het verleden teveel toegevingen hebben gedaan, zoals in verband met de taalgrens en de financieringswet, uit angst of wegens schuldgevoelens die hen voortdurend of soms op arrogante wijze werden opgedrongen. We willen niet meer op een dergelijke manier behandeld worden, aldus Milquet. Volgens de CDH-voorzitster moet men niet buigen voor een separatistische partij waarvan het programma en de splitsingsagenda bekend zijn. 'Zelfs niet als die partij electoraal goed scoort. Van electorale scores weten we hoe vergankelijk en vluchtig ze zijn, aldus Milquet. De CDH-voorzitster zegt neen tegen wat onaanvaardbaar is, maar staat open voor een evenwichtige staatshervorming.