maandag 20 augustus 2007

Confederaal of niet-confederaal, dat is de vraag


Boudewijn Vanpeteghem schrijft in zijn Knackblog dat .... "sommigen verwijzen naar het uiteenvallen van Tsjechoslovakije als ze een scenario uitdenken voor de desintegratie van België, dat ze dan als aannemelijk beschouwen. Ze gaan daarbij voorbij aan de Brusselse regio. Zonder dat hoofdstedelijke gebied zou er zeker sprake kunnen zijn van het einde van België. Maar er is Brussel; dat belangrijk is voor Vlamingen en Franstaligen, en dat België in leven zal houden. Een ander België weliswaar waar de macht van de federatie zal verdampen en het zwaartepunt bij de deelstaten zal komen te liggen".


Tot op vandaag loopt de taalgrens ten zuiden van het Brusselse gewest en ligt het gewest in Vlaanderen. Franstaligen kunnen genieten van faciliteiten: niet enkel in de Brusselse rand maar ook in het Brussels stedelijk gewest.


De eisenbundel van de Franstaligen, onder meer de uitbreiding van Brussel en van de territoriale bevoegdheid van de Franstalige Gemeenschap, een volksraadpleging over de taalaanhorigheid in Halle-Vilvoorde, de afschaffing van de dubbele meerderheid in het Brussels Parlement, die de Vlamingen beschermt, pariteit voor de Franstaligen in de Senaat, heeft louter en alleen als doel mist te spuiten en het filibusteren tot olympische discipline verheffen.


Een confederale staat bestaande uit 2 gewesten, met name eenVlaamse en een Waalse, en die derhalve ook tegelijk de 2 gemeenschappen omvat, is een eerste stap. Het einddoel blijft de creatie van een unie van Europese regio's met het subsidiariteitsprincipe als leidmotief. Brussel kan dan het Europese centrum blijven waar parlement en commissie gevestigd zijn. Maar ook Berlijn zou bijvoorbeeld dit centrum kunnen worden/zijn.


De eerste stap naar de "confederatie Vlaanderen/Wallonië" levert aanzienlijke financiële besparingen op zoals bijvoorbeeld nog slechts 2 parlementen en 2 regeringen. Geen federaal parlement meer, noch senaat, noch regering. Deze zijn overbodig in een confederatie. Besparingen die middelen opleveren die beter en nuttiger kunnen aangewend worden dan het in stand houden van een systeem van "vadsige koningen" en hun paladijnen.