vrijdag 30 juli 2010

Signposts #7



Deining op modegebied: een vrouw met schaamhaar in vogue.
Deze bijdrage voor anka coppens op het knack-forum.

Consternatie alom bij fashionista’s en modenichten. Het Franse tijdschrift Vogue heeft een naakt model met een flinke dot schaamhaar in haar jongste editie gepubliceerd. Gastredactrice Penélope Cruz liet het bekende model Crystal Renn naakt poseren en daarbij is duidelijk zichtbaar dat ze de boel lekker laat groeien. Het nieuws gaat inmiddels als een lopend vuurtje. Enkele modejournalisten spreken van een revolutie en roepen vrouwen op hun scheermesjes in de kliko te werpen. Het is niet de eerste oproep om het schaamhaar maar weer eens welig te laten tieren. Eerder was er de ‘schaamhaaronderbroek’ van het Finse ontwerpersduo Tärähtäneet. Ook zij pleitten voor een tegenbeweging van de kale doos.

Een tegenbeweging voor de Brazilian wax. Een knipoog naar alle kale ‘doosjes’ in de wereld is dit designerondergoed van het Finse duo. Zo roepen ze op het haar op onze intieme delen welig te laten tieren. Katriina Haikala en Vilma Metteri maakten slipjes, onderhemdjes en leggings met een print van schaam-, been- en borsthaar. Ze gaven de collectie de voor de hand liggende naam ‘Hairy Underwear’ en stelden dit onlangs op een markt in Helsinki aan het publiek voor. Die reageerden niet meteen enthousiast. De designers willen hiermee oproepen niet te buigen voor het huidige schoonheidsideaal waarin perfectie en Photoshop de toon zetten. Ze willen de terugkeer van de ‘begroeide doos’. Eerst gingen de vrouwen zich massaal scheren. Beenhaar, okselhaar en schaamhaar. Weg d’r mee. Kaal of Brazilian wax maken is tegenwoordig een net zo normaal onderdeel van het toilet-palet geworden als nagels knippen of tanden poetsen. Mannen volgden. Eerder deze week bleek uit onderzoek dat een moderne vrouw een grondig geschoren meneer wenst tussen haar lakens. De Gilette Contour of de Philishave pakt niet alleen het gezicht van de man anno nu, maar ook zijn borst, billen en ballen aan. Scheertrends maken een tijdperk zichtbaar. In de jaren ‘70 tierde het lichaamshaar bij mannen en vrouwen welig. Bossen kwamen er onder tuinbroeken, shorts en hemdjes vandaan.

Geen schaar in schaamhaar

10 oktober 2008 - WEBLOG FILMWERELD ALGEMEEN DAGBLAD- Ab Zagt - De eerste keer dat ik een Nederlandse actrice met een volgroeid gazonnetje in een film kon bewonderen moet in Blue Movie (1971) zijn geweest. Was het Carry Tefsen, Marijke Boonstra of Ine Veen? Ik weet het niet meer precies. Vermoedelijk heb ik het moment gewist van mijn harde schijf. Na Blue Movie volgden nog meer filmische ontdekkingstochten door diverse bosschages. Paul Verhoeven wist er wel raad mee. Wat te denken van Rutger Hauer die een behoorlijke struik wegknipt in Turks Fruit en dat haar vervolgens als tijdelijke snor gebruikt? Dat waren nog eens gouden tijden voor de liefhebbers. Vrouwen schijnen tegenwoordig vooral een Braziliaanse landingsbaan te prefereren. Ik moest daar opeens aan denken toen ik gisteren de film Bride Flight zag van regisseur Ben Sombogaart. Een prachtige film, schitterend geacteerd en mooi geschreven. Een film die natuurlijk het Nederlands Film Festival had moeten openen, maar dat is een ander verhaal. Ik heb weinig op Bride Flight aan te merken, maar één fragment kwam op mij ongeloofwaardig over. Op een gegeven moment ontkleedt Ada (Karina Smulders) zich voor de ogen van Frank (Waldemar Torenstra), haar grote liefde. Voor de volledigheid: Ada is een Zeeuws meisje afkomstig uit een streng religieus milieu en wij schrijven midden jaren vijftig. Desondanks toont Ada een keurig bijgeknipte babbelaar die meer van deze tijd is. Toch een slordigheidje naar mijn bescheiden mening. Dan doen de Duitsers het beter. In de geruchtmakende terroristenfilm Der Baader Meinhof Komplex tonen de vrouwelijke leden tijdens een middagje naaktzonnen in een Palestijns opleidingskamp hun volle vuurlinie en - geloof me - daar is geen schaar aan te pas gekomen. Het past dan ook precies bij de periode waarin deze groep die kennelijk vooral uit sexy jonge vrouwen bestond actief was. Misschien kan Sombogaart voortaan voor de oplossing kiezen die de makers van Hippie Hippie Shake bedachten. Een film over het hippietijdeperk zoals de titel al aangeeft. Omdat hoofdrolspeelster Sienna Miller niet was uitgerust met een volle bush besloten de producenten op digitale wijze de schade te herstellen. Een schaamhaarpruikje, zoals Carice van Houten droeg voor de blondeerscène in Zwartboek, vonden de makers niet realistisch genoeg. Schaamhaar in de (Nederlandse) film. Het lijkt me een aardig onderwerp voor een dissertatie.

Voor nostalgische freaks of adepten van "ooit gemist".

John Lennon & Yoko Ono "Fly".

Deze film van Lennon & Ono duurt circa 19 minuten. De opnamen namen 2 dagen in beslag op een zolderkamer in New York. Lennon & Ono vroegen de New Yorkse Virginia Lust om zich naakt op een bank te leggen terwijl de verkenningstocht van haar lichaam door een vlieg gefilmd werd. Ongeveer 200 vliegen werden gebruikt en elk vlieg werd met een speciaal gas verdoofd. De film is een kroniek van de vlieg en haar queeste waarbij Virginie Lust's lichaam van kop tot teen en elk hoekje en kantje scrutineus werd geëxploreerd. Het verhaal gaat dat ook Virginia Lust tijdens de opname verdoofd was.

In het kader van het eeuwigdurend volksontwikkelingsproject, wordt het interessant vanaf 2:15. Let the beast(s) go! Have fun!