woensdag 2 juni 2010

De fallopus buis - vervolg # 16




Het nec plus ultra?

Acuto homine nobis opus est, qui pervestiget quid sui cives cogitent.

[B vs B vs B vs BB] als de cryptische weergave in deze context van Horatius “gouden gemiddelde”? Hieronder een uittreksel (inleiding en slot) uit een tekst op Bert Anciaux’s weblog over NVA, De Wever en Bracke.

1 juni 2010 Alpha - Wat gebeurt er als het soortelijk gewicht van een politicus zijn werkelijke gewicht overstijgt? Deze vraag rijst bij het fenomeen Bart De Wever. Zijn goede eigenschappen zijn ondertussen meer dan genoegzaam bekend: rad van tong, onderkoelde humor, koketteren met zijn eigen zwaar(ge)wichtigheid, idyllisch mijmeren over junkfood en Tirolerhopsa’s. Deels geboren in de kraamkliniek “Slimste mens” en op enkele jaren uitgegroeid tot boegbeeld van een partij die ooit nog wankelde op de kiesdrempel. Ere wie ere toekomt: De Wever verpersoonlijkt de N.VA, zijn schaduw vergrootte dermate dat de ploeg achter hem steeds meer lijkt op een schimmige verzameling back benchers. Daar figureren zonder veel klank Vlaams minister Bourgeois, parlementsvoorzitter Peumans en sinds kort ook Siegfried Bracke. ’t Is echter De Wever die het getouw bestuurt.

Omega - Eigenlijk durf ik een eenvoudig besluit trekken: Bart Dewever is een meer dan handig verkoper. Zijn verhaal is bijna vloeibaar geworden, het past zich als vanzelf aan in elke ruimte. Geen ingrediënt wordt geweigerd om een smeuïge hutsepot te maken. Sociaal en liberaal, separatisme met de remmen op, links en rechts, zacht en hard, flinks en aaibaar. Zo wordt het natuurlijk een bra(c)ke brij, met brokken waar althans ik me danig in verslik.

Conclusie van het verhaal

Bertje de jaloerse zedenmeester uit het gedicht Ode on a Grecian Urn van John Keats (muziek van John Mitchell als achtergrond) die ooit zal moeten erkennen dat schoonheid waarheid en waarheid schoonheid is (Beauty is truth, truth beauty,--that is all ye know on earth, and all ye need to know).

Als envoi aan Bertje: quidquid agis, prudenter agas, et respice finem (Wat je ook doet, doe het verstandig en denk na over het einde).

Geen opmerkingen: