donderdag 24 juni 2010

Het China syndroom I - MR & FDF



22 juni 2010

FDF-voorzitter Olivier Maingain legt het lot van de drie niet-benoemde burgemeesters uit de rand rond Brussel op de tafel van informateur Bart De Wever. Hun lot is één van de elementen om de openheid van geest te verifiëren die sommige Franstalige politici De Wever toedichten, aldus Maingain. De FDF-voorzitter zei op de RTBf-radio dat de informateur gevraagd zal worden of de Vlaamse regering de burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem wil benoemen. Tot nu toe heeft de Vlaamse regering dat geweigerd. Het FDF zal over die zaak weer contact opnemen met de Raad van Europa. Maingain haalde dinsdagochtend opnieuw uit naar MR-kopstuk Armand De Decker, die had gezegd dat de MR desgevallend een staatshervorming zonder het FDF kan steunen. Volgens Maingain heeft de Senaatsvoorzitter daarmee een slecht signaal aan de Vlamingen gegeven, zo zei hij in Le Soir.

21 juni 2010

Het FDF kan het niet smaken dat Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) het electorale gewicht van de partij relativeert. De partij heeft maandag een vergadering van de verschillende fracties op het hoofdkwartier van de MR geboycot. De Decker had maandag in Le Soir wat geringschattend gedaan over het FDF. 'Bij de MR zijn we met achttien vertegenwoordigers: vijftien liberalen die als één man stemmen over wat onderhandeld zal zijn en drie FDF'ers', zo luidde het. De Senaatsvoorzitter wees erop dat er elementen van de staatshervorming zijn die CDH, PS 'en wij (het Franstalige front)' kunnen aanvaarden. Maar het FDF misschien niet, aldus Dedecker. Volgens hem wordt het belang van die partij echter 'vreselijk overschat'. Boycot In antwoord daarop zei FDF-voorzitter Olivier Maingain maandag dat hij een reactie van MR-voorzitter Didier Reynders verwacht. Maingain wees erop dat het FDF zijn werk heeft gedaan om de nederlaag van de MR in Brussel te beperken. Zonder ons zou de MR in de hoofdstad geen bevredigende resultaten behaald hebben, aldus de FDF-voorzitter. Volgens Maingain verzwakken de uitspraken van De Decker de partij nog voor de onderhandelingen gestart zijn. Maingain zegt niet van plan te zijn om te onderhandelen onder de voorwaarden van de N-VA.

21 juni 2010

Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) zal informateur Bart De Wever (N-VA) “zonder vooroordelen noch illusies” ontmoeten, maar denkt dat een staatshervorming zonder zijn partij onmogelijk zal zijn. Dat zegt De Decker maandag in een interview met de krant Le Soir. Staatshervorming "Het is traditie dat we deelnemen aan de grote staatshervormingen", zegt De Decker in Le Soir. Het FDF zal volgens hem geen problemen opleveren voor de hervorming. "Bij de MR zijn we met achttien vertegenwoordigers: vijftien liberalen die als één man stemmen over wat onderhandeld zal zijn en drie FDF'ers", merkt hij op. "Didier Reynders weet heel goed dat er elementen van de staatshervorming zijn die cdH, PS en wij - het Franstalige front - kunnen aanvaarden. Maar misschien het FDF niet. Men overschat vreselijk het belang daarvan."

Uittreksels uit de opinies op het knackforum.

Reinaerd de Vos De burgemeesters mogen nooit benoemd worden tenzij ze zweren de Vlaamse wetten en ordinanties toe te passen. De Raad van Europa kan ons gestolen worden. Er is geen enkele instelling in de wereld die zich mag inmengen in de wettelijke rechten en plichten van een land. Maingain is uitgeleuterd en probeert weer de pers te halen. Laat hem maar neuzelen
paul.vanmaldeghem Waarom zou Maingain toegevingen doen? BHV en de communautaire dossiers zijn immers het "handelsfonds" van een partij zoals FDF. Deze partij heeft nog nooit iets anders gedaan dan dwarsliggen in elk dossier van staatshervorming. Reynders heeft een pact gesloten met de duivel en zal dit echter moeten opblazen onder druk van zijn eigen partijgenoten. Laten we AUB niet vergeten dat MR zwaar heeft verloren bij de verkiezingen en hierdoor is de positie van Reynders verzwakt. Het zijn wellicht de laatste stuiptrekkingen van deze duivelse coalitie en gelukkig maar!
herman1974 Laat die gefrustreerde Maingain maar blaten. Ze hebben de MR niet nodig om een staatshervorming erdoor te krijgen. Milquet overtuigen zal al moeilijk genoeg zijn. Hopelijk kan di Rupo haar wat intomen. Ik heb wel de indruk (voorlopig toch!) dat de PS wel mee wil. Ook van Ecolo verwacht ik geen problemen aan franstalige kant. Enkel madam NON is een lastige tante. De franstaligen moeten wel beseffen dat dit de laatste kans is om het land nog bijeen te houden. Als het nu niet lukt dan wordt Vlaanderen onafhankelijk en wie is er dan de pineut?? Inderdaad, de franstaligen.
Patrick9310 Het FDF haalt jammergenoeg veel stemmen in Brussel, bewijs dat Brussel vol vlaminghaters zit. Maar op staatsnivo stellen zij niks voor en dat weet MR ook. Er komen barsten tussen FDF en MR, zonder MR is FDF zo goed als dood. Met FDF zal er nooit een oplossing komen voor de huidige problemen, ze laten nog liever het land en hun inwoners, ook de franstalige, barsten. Loslaten is de boodschap en dat begrijft dienen kwiet olivier blijkbaar niet.
Maciek Didier Reynders heeft 61848 stemmen gekregen in Luik en Maingain 62988, de eerste plaats in BHV. Waarom zo veel mensen steeds voor Maingain stemmen? Zelf Onkelinx heeft maar 40621 stemmen verzameld. Conclusie BHV kan niet onderhandeld worden als een apart probleem. En dat is de reden waarom Jean-Luc Dehaene gedoemd was om geen succes te boeken.
Mangil2 Als MR het echt goed meent met de hervormingen in dit land, dan moeten ze morgen afscheid nemen van Maingain en Co. Zoals de Vlaamse kiezer heel moedig afstand heeft genomen van het Vlaams belang, zo moet MR ook maar eens keuzes maken. OF een fransdolle FDF blijven tolereren binnen zijn rangen, OF resoluut kiezen voor vooruitgang en stabiliteit waarbij zowel walen als de vlamingen hun voordeel halen. Wat stelt het FDF nog voor? Al lang niet meer de waal die wakker ligt van andere dingen dan "la grande bruxelles". De MR dient de fransdolle "bourgousie de bruxelles", maar haalt er zelf geen enkel voordeel mee. Integendeel, hun houding in brussel (lees blijven samengaan en ondersteunen van het FDF met amper 3 zeteltjes in de kamer...stel je voor, een quantité négligable) kost hen HEEL VEEL stemmen in Wallonie. De nuchterdenkende Waal, en geloof mij, die zijn er in hele grote aantallen, heeft gekozen voor de nuchtere communautaire aanpak van Di Rupio en, ja , zelfs ven de aanpak van De Wever (zal wel pijn doen in CD&V kringen, maar het is niet anders) Tot spijt van wat Reynders zelf graag zou willen geloven. De Decker, Michel, en een heel groot aantal leden van de MR weten dit maar al te goed. Ook voor CDH is de speeltijd over, madamme NON loopt ook op haar laatste benen, en dat hebben ze binnen de CDH ook wel begrepen. Ik ben zeker geen socialist, maar liever met Di Rupo dan met Milquet of Reynders (lees Maingain, want Maingain dicteert wat Reynders moet doen...en tot op heden is Reynders nog steeds voorzitter van de MR. ) De dag dat MR Reynders opzij zet, dan pas zal een communautaire vrede en een vergaande staatshervorming mogelijk zijn. In Vlaanderen hebben we alvast een zeer belangrijke stap gezet, het Vlaams belang is "uitgerangeerd". De nuchtere Vlaming wil hervormingen die ver genoeg gaan om elke gemeenschap toe te laten om zelf haar verantwoordelijkheden te nemen en dit heel verregaand, met het afbreken van alle heilige huisjes die er nog bestaan, maar met behoud van solidariteit vanuit Vlaanderen naar Wallonie.Zolang het maar inzichtelijk blijft. Als we elkaar maar respecteren, naar elkaar luisteren, en wat meer een "pintje" zouden drinken met elkaar, dan is binnen de korste keren eenieder winner. Ik ben zelf een Vlaams Nationalist, maar niets belet mij om met respect om te gaan met de Walen en ook oor te hebben voor hun verlangens. Bart de Wever is heel goed bezig. Ik denk dat ik, samen met veel andere Vlamingen en Walen, op dezelfde golflente zit.
Pjotr007 Kriskras U bent niet de enige die dat resultaat in de rand opmerkte. Maar veel belangrijker wordt de as SP.A / PS die zeer waarschijnlijk de onderhandelingen inhoudelijk zal domineren. Ook N-VA die te weinig kennis in huis heeft om in alle domeinen mee te praten, zal moeten volgen. Dat De Wever snel wil gaan, zou zich ook wel eens tegen hem kunnen kerren. Er zijn vroeger ook al compromissen gesloten waarvan de enorme gevolgen pas later duidelijk werden (cfr de afschaffing van de parelemtaire democratie die in essentie gaat tussen meerderheid en minderheid die nu niet meer bestaat).
Karel Van Voor Als Reynders zijn MR samen met hem in de afgrond sleurt, is dat zijn eigen keuze. De analyse van De Decker is immers correct: wat het fransdolle FDF de MR aan stemmen heeft opgebracht in het Brusselse heeft ze - met woekerinteresten- aan stemmen ingeboet in Wallonië. Lees er maar gewoon de reacties in La libre Belgique, Le Soir, de webpagina's van de RTBF even op na en je weet genoeg. Ook mijn talrijke persoonlijke kennissen -zowel privékennissen als mensen die ik beroepshalve ken- geven unisono een dergelijke reactie. Van mij hoeft de MR ab-so-luut niet in een eventuele coalitieregering, maar Reynders moet inderdaad terdege beseffen dat, als hij nog iets uit de brand wil slepen, zijn kernvraag moet zijn "Quid FDF?"
poli2 We zijn weer in 2007. De Liberalen van Maingain willen in regering en we gaan naar het verderzetten van Franstalig Paars, dat de Franstalige Brusselaars al 11 jaar op hun wenken bediend. In tegenstelling wat A. De Decker, die Maingain als kopman van MR-Brussel benoemde, laten MR van Reynders en Michel hun poulain niet vallen en blijven ze respectloos voor grondwet (BHV-arrest), keuze voor NVA in Vlaanderen en een kans op confederatie van België
Logon gerarddb wees maar zeker dat er een perfide plan achter zit. De CD&V zou BDW graag zien (helpen) struikelen, daar hebben ze veel, zoniet alles voor over. Mochten we nog ooit door een regering waar de CD&V de lakens uitdeelt "bestuurd" worden, dan worden enkel halfslachtige beslissingen genomen, alle beslissingen van de laatste jaren ongedaan gemaakt en zeker abortus- en euthanasiewetgeving teruggedraaid, zodat we er nog niet meer zelf 'uit kunnen stappen' wanneer we willen.
Kriskras Om nog even verder te bomen op de stellingen van gerarddb. Het grootste gevaar voor Bartje & C° schuilt inderdaad in eigen Vlaamse rangen, maar dat is bepaald geen nieuws voor wie al decennia lang de politiek volgt. Anderzijds is er toch wel een lichtpunt, iets waar ik reeds herhaaldelijk de aandacht heb proberen op trekken omdat er mijns inziens al te weinig aandacht aan wordt besteed. In de Vlaamse rand hebben zowel MR als CDA stemmen verloren. Op het eerste zicht toch wel een beetje vreemd, want die partijen hebben immers een intensieve "respect" en "Belgique+" campagne gevoerd. Echter, bij nader toezien toch niet zo vreemd, want vergeten we niet dat beide partijen in hun programma de aanhechting van vette brokjes Vlaams grondgebied bij Brussel voorzien hadden. En stellen jullie zich nu maar eens in de plaats van zo'n rijke stinkerd uit Wezembeek-Oppem of waar dan ook met een villaatje + bouwgrond hier en daar. Zouden jullie het dan leuk vinden onder de rechtstreekse protectie te worden geplaatst van Moureaux en C°? Met alle gevolgen vandien, zoals bijvoorbeeld aanslagen en inbraken gedegradeerd te zien als een louter "fait-divers"? Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid dat asielzoekers dicht bij het eigen nestje worden ondergebracht? Nu kunnen ze nog altijd beweren dat enkel de Vlamingen racist zouden zijn, maar eens bij Brussel gevoegd zou men de gevolgen van de eigen breeddenkendheid aan den lijve moeten ondervinden. En een rijke stinkerd die zichzelf respecteert vermijdt zulks liever als het maar eventjes kan Kortom, het Franstalige, of beter het Franstalig Brusselse front is gescheurd uit de strijd gekomen. Wat inhoud dat Bartje & C° de kans van hun leven hebben om er iets van te maken, het is nu of nooit!
gerarddb Enkele observaties: 1. In het laatste citaat bevestigt De Decker dat er wel degelijk een Franstalig front bestaat. 2. Daar is niets mis mee, maar het is nogal evident dat er dan beter ook een Vlaams front zou zijn. 3. Bart De Wever heeft dat natuurlijk in de gaten, en hij heeft al onmiddellijk na de verkiezingen zijn hand daartoe naar de andere Vlaamse partijen uitgestoken. 4. Marianne Thyssen heeft minstens de boot afgehouden. Waarvan akte. Het is me niet duidelijk waarom ze dat gedaan heeft. Ze zal achteraf ongetwijfeld verklaren dat ze daarmee de een of andere verantwoordelijkheid heeft opgenomen. 5. Het is wel duidelijk dat de Vlaamse positie daardoor weer eens zwakker is dan ze zou kunnen en moeten zijn. 6. Dat soort verantwoordelijkheidszin kunnen we echt missen. Het is niet belangrijk of daar nu domheid, gekwetste ijdelheid of een perfide plan achter zit: 18% is ook nog veel te veel!

Geen opmerkingen: