vrijdag 11 juni 2010

De fallopus buis - vervolg # 62



11 juni 2010 "De weg van de splitsing is onzinnig", meent zakenman Albert Frère vrijdag in Le Soir. De miljardair zegt ontzet te zijn door het idee en vindt dat België op de vooravond van de verkiezingen voor een beslissend moment staat, "ongetwijfeld het meest schrikwekkende uit de geschiedenis van het land". Frère zegt nog "als burger die gehecht is aan de eenheid en het prestige van zijn land" verschrikkelijk ongerust te zijn: "Hebben we ons verstand verloren door alle aandacht te richten op de communautaire debatten terwijl we de ernstigste economische crisis ter wereld beleven sinds de jaren dertig met de rampzalige gevolgen die we kennen? Het is als een boom die zich in het bos verstopt". De zakenman vindt het hoog tijd dat België wakker wordt en onderneemt zonder zich te laten afslachten. "Het uur van de (budgettaire) strengheid en zuinigheid is aangebroken, maar ook het uur van de creativiteit en het dynamisme", aldus nog Albert Frère in een zeldzaam interview.

Bedenking - Als deze miljardair dit verkondigt dan moet de "angst" bij de bourgeoisie reëel en gigantesk zijn. Zijn oproep klinkt grotesk in het licht van de gargantueske geldroof die deze baron op de gemeenschapsmiddelen heeft gepleegd. De grote treinroof in het VK was in vergelijking hiermee peanuts. Dit is slecht burlesk theater waarin een vos (maar zeker niet Reinaard) de passie preekt. Vlaming let op uw centen, let op uw prestige!


Claudius (Julius) Civilis en andere leiders der Batavieren sluiten een plechtig verbond tegen de Romeinen. Rembrandt van Rijn (1661).

Dit roept reminiscenties op betreffende de vraag die de CD&V hofnar, Rikske Torfs, op 10 juni 2010 tijdens het VRT programma Oog in Oog stelde aan De Wever. Wat zal er gebeuren als Vlaanderen zich onafhankelijk verklaart: euro's of stuivers. Het laconieke antwoord is dat Rikske het best voor eigen deur veegt alluderend op de fraude aan de faculteit kerkelijk recht van de KU Leuven! Hoogstens 5 seconden zijn er nodig om te bewijzen of er al dan niet gefraudeerd is geworden. Waar rook is, is vuur. Voor de rest geen verder kommentaar, want Frère en Torfs zijn achtenswaardige mannen.

Geen opmerkingen: