donderdag 10 juni 2010

De fallopus buis - vervolg # 61



10 juni 2010 In een gesprek met de krant Le Soir toont de Naamse hoogleraar economie Robert Deschamps zich sceptisch over een mogelijke Waalse heropleving. Wallonië blijft, volgens hem, achter bij de rest van België. Er mogen dan al positieve signalen zijn - een daling van het aantal werkzoekenden, toenemende buitenlandse investeringen – van een duurzame heropleving is zeker nog geen sprake. Wallonië steunt al te veel op overheidsinvesteringen, zegt Deschamps. Het moet dringend werk maken van de kwaliteit van het onderwijs. ‘We blijven met te veel ongeschoolde werkzoekenden zitten’, aldus Deschamps. Zo geeft Wallonië ook veel te weinig uit aan onderzoek en ontwikkeling, terwijl het dan weer veel meer dan Vlaanderen besteedt aan de werking van de provincies.

DM (10 juni 2010 - In een radio-interview heeft Elio Di Rupo gezegd dat de Franstaligen niet bang moeten zijn voor een afscheuring van Vlaanderen. "We beschikken over alle capaciteiten, talenten, werkkracht, productiviteit, intelligentie en jongeren die niet liever willen dan tonen wat ze kunnen".

Op de RTBF (9 juni 2010) in een debat met De Rupo wist een jonge man te zeggen dat hij nooit méér zou verdienen dan zijn werkloze vader. Een machtsgeile PS heeft werkelijk Wallonië op de rand van de afgrond gebracht om toch maar te kunnen blijven regeren.

Uittreksels uit het interview met Di Rupo in DM (5 juni 2010). In Vlaanderen draait de campagne om de besparingen. Buiten de spa hebben alle Vlaamse partijen hun besparingsplannen op tafel gelegd. Waarom blijft dat thema afwezig in Wallonië? Di Rupo (maakt een wegwerpgebaar): ik weet dat die oefening zeer populair is in het noorden van het land, maar hier doen wij op een andere manier aan politiek. Het budget is voor ons een instrument, geen finaliteit. Voor ons staan de mensen voorop, niet de centen ... Wij doen niet aan nutteloze hardvochtigheid ... Het volstaat om Stiglitz te lezen: de overheid moet in tijden van crisis investeringen doen en de economie ondersteunen. Niet besparen. U kunt toch niet ontkennen dat we de grootste saneringsoperatie van de laatse 40 jaar moeten doorvoeren? Daar zijn alle experts het toch over eens. Di Rupo (blaast): experts moet je nooit geloven. Als de samenleving door experts zou worden beheerd, dan zou ze onleefbaar zijn. Het land kan toch niet bestuurd worden door een administratie? Of door een groepje wetenschappers? Politiek is een kunst, geen rekenkunde ... Politici moeten het economisch pessimisme bestrijden, geen angst zaaien. Is het niet eerlijker ten opzicht van de kiezer om duidelijk te stellen waar er bespaard moet worden? Di Rupo (windt zich op): ... Ik heb het Marshallplan gelanceerd. E&Y heeft afgelopen week aangetoond dat buitenlandse investeerders dankzij dat plan eerder naar Wallonië trekken dan naar Vlaanderen. Ik weet dat er enkele Vlaamse partijen zijn die dat niet graag zullen horen, maar die resultaten staan zwart of wit in hun rapport. Uw partij maakt nog enkele opmerkelijke beloftes: brillen, hoorapparaten en beugels moeten bijna volledig worden terugbetaald. Is dat wel haarbaar in deze barre tijden? Dui Rupo: dat is perfect betaalbaar. De socialisten hebben de afgelopen 10 jaar al bewezen dat ze de gezondheidszorg zeer goed kunnen beheren. Wij zullen die beloftes waarmaken. (Ainsi soit-il!)

J.Cl. van Cauwenbergh, op dat ogenblik nog minister-president, stelde in een politiek debat op de RTBF indertijd dat de ongeschooldheid van de jeugd het grote probleem van zijn regio was. Meer dan 60% van de jeugd <24 jaar had geen of een minderwaardig diploma in zijn bezit. De nieuwe arbeidsplaatsen die gecreeërd werden, gingen bijna zonder uitzondering naar Noord-Fransen.

Geen opmerkingen: