donderdag 27 mei 2010

Het wordt dringen aan de poort van de fallopus buis!




Hieronder een bloemlezing uit kommentaren sedert 30 april 2010. Het is de bedoeling dit overzicht dagelijks aan te vullen tot een heus compendium, bruikbaar vanaf 14 juni 2010 om 00:00:01.

Damnant quod non intellegunt

27 mei 2010 Open Vld-kopstuk Guy Vanhengel wil dat N-VA klare wijn schenkt. "Als de partij blijft zeggen dat de splitsing van het land haar einddoel is, dan kan die moeilijk mee aan tafel gaan zitten om te onderhandelen over de staatshervorming, want die doelstelling is die van niemand anders en zo bereik je nooit een akkoord", aldus de ontslagnemende vicepremier.

27 mei 2010 Zolang de N-VA haar separatistische agenda niet afzweert, is ze voor ontslagnemend vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) na de verkiezingen van 13 juni niet welkom bij de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe federale regering. Dat zegt Vanhengel in een interview met De Morgen dat zaterdag verschijnt. De liberale politicus zegt op 14 juni geen mensen aan de onderhandelingstafel te willen 'die worden gedreven door extremen'. 'Al degenen die als einddoel de onafhankelijkheid van Vlaanderen hebben ten koste van ons hele economisch systeem: laat die er tussenuit', aldus Vanhengel. 'Daar gaan we geen millimeter mee vooruitgaan, daar gaan we alleen maar mee achteruit gaan'.

27 mei 2010 De overstap van een andere omroepjournalist, die voortaan ín de politiek aan politiek zal doen, trok ook veel media-aandacht, precies zoals het bedoeld was. Sommige oud-collega’s deden in hun interviews met de man (S. Bracke) geen enkele moeite om te verhelen dat ze het oneens waren met zijn partijkeuze.

26 mei 2010 Volgens politicoloog Carl Devos zou een eventuele monsterscore van N-VA bij de verkiezingen van 13 juni een probleem kunnen vormen voor de regeringsvorming. Een regering zonder N-VA zou een huzarenstuk betekenen, omdat er de laatste weken een sfeer van haat is gecreëerd tegen de N-VA.

26 mei 2010 De stellingname, dixit Béatrice Delvaux (DM), van de andere Vlaamse partijen dit weekend is voor het zuiden van het land bemoedigend en zorgwekkend tegelijk. Bemoedigend omdat de partijen blok vormen tegen de separatistische ambities van de NVA en zich dus verantwoordelijke gesprekspartners tonen.

26 mei 2010 Nav interview in La Libre. Een traumatiserend interview, dixit Marcel Cheron, ECOLO. Net nu de Franstalige partijen – ook de CDH en het FDDF – tot het besef zijn gekomen dat “non” niet langer een optie is, krijgen we tegenover ons iemand die de hele boel wil opdoeken? Dit is een klap in het gelaat van de Franstaligen en dat is wellicht ook precies de bedoeling.

25 mei 2010 FDF-voorzitter Olivier Maingain reageert scherp op het pleidooi voor confederalisme van Open VLD en N-VA. 'Boerenbedrog', De N-VA pleit in haar verkiezingscampagne ook voor een confederaal model, maar heeft de Vlaamse onafhankelijkheid als einddoel.

23 mei 2010 Rik Torfs (DM) Je hebt De Wever, de man die het been stijf houdt en iedereen een lesje leert tot ze het uiteindelijk begrepen hebben. En je hebt Siegfied Bracke, zo in hart en nieren en vermoedelijk nog andere organen een man van de dialoog. Dan zie je toch die twijfel van een wat grotere parrtij die naar het centrum komt en dus ooit zal moeten kiezen tussen steriele standvastigheid of haar handen vuil maken. Ik denk ook dat de dialoog tussen NVA en de Franstaligen niet zal slagen. Eerst omdat De Wever bij hen een hoeveelheid soms irrationale irritatie wekt, waardoor ze zich onbegrepen voelen. Maar erger, en dat is een diep probleem, weten de Franstaligen ook dat je met De Wever nooit stopt met onderhandelen omdat zijn ultieme doel geen, tijdelijk nieuw evenwicht is, maar de splitsing van België tout court.

23 mei 2010 De visie van N-VA-voorzitter Bart De Wever op de toekomst van het land getuigt van een gevaarlijke blindheid. Dat meent CDH-voorzitster Joëlle Milquet. Milquet hekelt de de facto-splitsing van het land onder de vorm van een leeg confederalisme, de splitsing van de sociale zekerheid, het cobestuur over Brussel en het misprijzen voor de Franstaligen in de visie van De Wever. 'Het is dan ook te begrijpen dat we neen moesten zeggen tegen zijn visie en ja tegen zij in het noorden van het land die nog een gezamenlijk project in een hervormd België willen', aldus Milquet zaterdag in de marge van een CDH-congres. De CDH-voorzitster reageerde op verklaringen van De Wever in La Libre Belgique, waar hij zich had afgevraagd of Milquet gek was geworden met haar belgicistische campagne 'L'Union fait la force'.

22 mei 2010 Tijdens het verkiezingscongres van CD&V heeft partijvoorzitster Marianne Thyssen zaterdag uitgehaald naar de N-VA. 'Mogen de kiezers nu eindelijk weten waar de N-VA voor staat?', zo vroeg Thyssen. Ze pleitte voor een new deal voor België. De CD&V-voorzitster haalde uit naar de vroegere kartelpartner van haar partij. 'Mogen de kiezers nu eindelijk weten waar de N-VA echt voor staat? Wat is nu eigenlijk hun ambitie: een hervorming van het land of het einde van het land? Separatisme of geen separatisme?', zo vroeg ze zich af. Volgens Thyssen vergeet de N-VA de essentie van democratische verkiezingen: 'eerlijk en duidelijk zeggen waar je voor staat'.

21 mei 2010 Steve Stevaert bij Phara: Veranderen kan alleen maar door een akkoord, een compromis. De partijen die de zaak in beweging kunnen zetten, vind je dus van liberalen, christen-democraten, socialisten tot groenen. En niet bij de NVA of consorten. Als je geen compromis kan maken, kom je nergens en blijf je een partij van het status quo. En dat is het drama van De Wever. En dus hoopt Stevaert dat zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk stemmen uitbrengen op partijen die het land kunnen veranderen.

12 mei 2010 Gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank laat weten: “Wij moeten 15 jaar besparen” (Knack,). Tegenover een dergelijk toekomstscenario is er maar één geldig antwoord: versterk de solidariteit!

12 mei 2010 De ACV-voorzitter Jan Renders roept de kiezers op om op 13 juni te gaan stemmen en te kiezen voor 'partijen met oplossingen, zowel voor de staatshervorming als voor de crisis'.

12 mei 2010 De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen, maar de kiezer ook, aldus Cortebeeck. ACW-voorzitter Luc Cortebeeck vraagt de kiezer "goed na te denken". In een interview met De Standaard, dat ook in Het Nieuwsblad verschijnt, haalt de ACV-voorzitter uit naar de Vlaamse 'zweeppartijen' en roept hij de kiezers op om te stemmen voor "een partij die verantwoordelijkheid wil opnemen". "De tijd is lang voorbij dat we als ACW oproepen om voor één welbepaalde partij te stemmen. Maar ik wil tegengas geven aan de oproepen om niet te gaan stemmen, ook al heb ik veel begrip voor de reacties van ontgoocheling of verontwaardiging over de val van de regering over BHV. Niet gaan stemmen op 13 juni is geen antwoord", aldus Cortebeeck. "Ik roep dus iedereen op om te kiezen voor een partij die verantwoordelijkheid wil opnemen. En in dit land betekent dat compromissen (durven) sluiten. Of het nu CD&V of Groen of SP.A is. A la limite Open Vld, al delen die ons sociaal gedachtegoed niet". Toch vreest hij voor een radicaal stemgedrag. "Juist daarom moeten wij tegengas geven. Vergeet niet dat de versnippering van het politieke landschap door de kiezer in de hand wordt gewerkt. Al die stemmen op een van de Vlaamse zweeppartijen. Op harde roepers die niet in de regering (willen) zitten".

7 mei 2010 Een verkiezingsoverwinning van de separatistische partijen kan "ernstige en negatieven gevolgen hebben voor de economische toekomst van het land". Dat zegt minister van Staat Mark Eyskens vrijdag in Le Soir. Een zege van partijen als N-VA en Vlaams Belang in juni zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot een ratingverlaging van België op de internationale markten. "Een verhoging van de rentevoeten zou een ramp zijn voor de Belgische begroting, voor de investeringen en dus voor de economie", luidt het.

5 mei 2010 Ontslagnemend vicepremier Laurette Onkelinx (PS) vreest dat een regering met vier Franstalige partijen het enige antwoord wordt op een verkiezingsoverwinning van de N-VA. Onkelinx ziet regeren met de N-VA niet zitten. 'Er zijn niet alleen hun extreme communautair standpunten, er is ook hun onvermogen om compromissen te sluiten'.

30 april 2010 ABVV-voorzitter schetst somber beeld In zijn 1 mei-toespraak uitte ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zijn grote bezorgdheid over de politieke situatie. De Leeuw zei dat we in de diepste economische en financiële crisis sinds decennia zitten. Daar komt nu een diepe politieke crisis bovenop waarvan extreemrechts en separatisten garen zullen spinnen, aldus de voorzitter van de socialistische vakbond. Volgens De Leeuw zullen verkiezingen niets oplossen, 'wat Alexander De Croo daarover ook denkt'. 'We hebben nu al drie jaar communautair opbod achter de rug voor een 40 jaar aanslepend probleem', aldus De Leeuw. Voor het ABVV moet 'werk, werk, werk' de prioriteit zijn.

Helaas, omissis iocis , het noodlot van elke kommentaar (klik op de tekening om deze uit te vergroten):

Geen opmerkingen: