donderdag 10 juni 2010

De fallopus buis - vervolg # 51


Forum: open discussie #3. Om correct te zijn, de interviews van #3 tot #10 verschenen eerst op de website van DeWereldMorgen.


Bart Vandersteene, LSP-lijsttrekker voor de senaat, benadrukt dat de huidige crisis er gekomen is door een fundamentele fout in het economisch systeem. "De oorzaak van de crisis is een overproductie, gekoppeld aan een onderconsumptie."

"De arbeidersklasse wereldwijd kan dus niet opkopen wat er geproduceerd wordt. Dat probleem is steeds vooruitgeschoven door financiƫle speculatie en door consumenten te laten kopen op afbetaling om die economische locomotief op gang te houden. Nu is die echter abrupt tot stilstand gekomen."
LSP is voorstander van een vermogensbelasting, maar die zal op zich het probleem niet oplossen, vreest Bart Vandersteene. "We hebben nood aan een alternatief, en voor onze partij is dat een socialistische samenleving. Wat dat precies betekent, daarover is nog heel wat overleg nodig, maar een democratisch model moet toch zeker mogelijk zijn."
Concrete veranderingen vandaag
Uiteraard zal zo'n nieuw economisch model niet vandaag of morgen zijn opgebouwd. LSP schuift daarom concrete verbeteringen naar voren die nu al genomen kunnen worden, zonder de illusie te willen wekken dat ze een permanente oplossing zijn.
Een van de doelstellingen is de overname van de gehele banksector door de overheid: "Het speculeren gaat na de crisis gewoon verder, alsof er niets gebeurd is. We kunnen maatregelen nemen die ons beschermen tegen excessen, maar eigenlijk moeten we het hele systeem in vraag stellen."
"Winstmaximalisatie op korte termijn is de drijfveer voor elk bedrijf. De financiƫle, maar even goed de energiesector, kan enkel werken op een gezonde basis, als die winstmaximalisatie wegvalt. Vandaar onze oproep tot nationalisatie."
"Veranderingen gebeuren niet in eerste instantie in het parlement", besluit Bart Vandersteene.
"Kijk naar de arbeiders en vakbondsafgevaardigden van Inbev, die er zelf voor gezorgd hebben dat er niet nog meer jobs verloren gingen. Hetzelfde geldt ook op andere plaatsen. Sociale zekerheid, betaald verlof, stemrecht, ... Het zijn allemaal zaken die afgedwongen zijn doordat mensen zijn opgekomen voor hun rechten en hun eigen toekomst in handen hebben genomen."
"Vandaag moeten we dit ook doen, en tegelijk de fundamenten leggen voor verandering op lange termijn."

Geen opmerkingen: