woensdag 23 juni 2010

En ... de verliezers zijn ...



13 juni 2010

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen beseft dat het initiatief na de federale verkiezingen niet bij haar partij ligt. Maar als de partij wordt uitgenodigd aan de onderhandelingstafel zal men in CD&V een constructieve gesprekspartner vinden, aldus Thyssen. Na vier verkiezingsoverwinningen op rij - in 2004, 2006, 2007 en
2009 - hebben wij vandaag terrein verloren, zo zei Thyssen zondagavond. CD&V behaalde met minder dan 20 procent van de stemmen een historisch laag verkiezingsresultaat. Thyssen wees erop dat ook in andere Europese landen regeringspartijen klappen kregen bij verkiezingen. 'Het is blijkbaar moeilijk verantwoordelijkheid in moeilijke tijden om te zetten in electoraal succes'. Thyssen wees erop dat Bart De Wever en de N-VA een duidelijk mandaat hebben gekregen en dat het aan de winnaar is om het initiatief te nemen. Vragen over haar positie als voorzitster noemde Thyssen niet aan de orde. Volgens Antwerps CD&V-lijsttrekster Inge Vervotte valt Thyssen alvast niets te verwijten. 'Het effect-De Wever kan je haar niet verwijten', aldus Vervotte. Volgens haar is het nu aan De Wever om partners te verzamelen, vooral aan Franstalige kant.

De SP.A heeft volgens partijvoorzitster Caroline Gennez tijdens de verkiezingen goed standgehouden. Het signaal dat Gennez uit de verkiezingsuitslag trekt is dat de kiezer gekozen heeft voor een partij die oplossingen wil en vooruit wil gaan. Volgens Gennez heeft de kiezer de federale regering afgestraft. Ze wil dat er geen tijd verloren gaat bij het vormen van een stabiele regering. De SP.A zet volgens haar volop in op een sociale staatshervorming. Gennez beloofde een stem te geven aan de sociale bezorgdheid van de Vlamingen. 'We zullen werk maken van een sociale staatshervorming en de economie moet worden aangezwengeld. Wij gaan voor een sterke sociale bescherming'. De SP.A haalt volgens de prognoses een kleine 15 procent van de stemmen.

Groen! is tevreden met de verkiezingsuitslag. 'Wij zijn er in deze tsunamiverkiezingen in geslaagd om toch meer kiezers te overtuigen', aldus partijvoorzitter Wouter Van Besien. Van Besien feliciteerde N-VA met haar 'geweldige' verkiezingsoverwinning. In die omstandigheden is het volgens hem des te opmerkelijker dat zijn partij er in geslaagd is om meer kiezers te overtuigen. Dat gebeurde op basis van een verhaal van dialoog en positieve energie, aldus de Groen!-voorzitter. Volgens Van Besien is de N-VA nu aan zet. Over mogelijke coalities en een regeringsdeelname van zijn partij wou Van Besien zich nog niet uitspreken. De Groen!-voorzitter blijft een hand uitsteken naar de Vlaamse socialisten. 'Het zou goed zijn mochten we elkaar op dit cruciaal moment vinden. Ons aanbod blijft gelden', aldus Van Besien.

Voorzitter Jean-Marie Dedecker neemt zijn volle verantwoordelijkheid voor de nederlaag van Lijst Dedecker bij de verkiezingen. Het is tijd voor vers bloed, aldus Dedecker. Volgens Dedecker is zijn partij van de kaart geveegd en houdt ze op federaal vlak nog één zetel in West-Vlaanderen over. Dedecker kondigde eerder aan dat hij een stap opzij zou zetten als voorzitter als LDD het resultaat van de vorige verkiezingen federale (6,5 procent ) niet zou evenaren. Hij liet zondagavond verstaan dat hij dat effectief zal doen. Volgens de voormalige judocoach is zijn partij bij de verkiezingen gevloerd door een ippon.

Vlaams Belang stevent af op een nieuwe verkiezingsnederlaag. Filip Dewinter weigert echter te spreken van een ideologische nederlaag. Volgens Dewinter heeft zijn partij gezaaid, maar hebben anderen (de N-VA) geoogst. Maar volgens het VB-kopstuk is zijn partij door de N-VA niet van de kaart geveegd. Anke Vandermeersch reageerde zondag in dezelfde zin. 'N-VA is de kopie, wij het origineel. Jammer dat wij na 30 jaar als grondlegger van deze ideologie nu niet kunnen oogsten. Volgens Bert Schoofs, lijsttrekker op de Limburgse Kamerlijst van het Vlaams Belang, is de N-VA met de Vlaams-nationalistische achterban van het Belang gaan lopen.

Open VLD stevent af op verlies bij de verkiezingen. De strategie om uit de federale regering te stappen, lijkt niet beloond te worden door de kiezer. Partijvoorzitter Alexander De Croo trok de stekker uit de federale regering omdat de door hem gestelde deadline voor een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde niet werd gehaald. Maar die houding lijkt niet beloond te worden door de kiezer. De partij gaat erop achteruit. Verschillende mandatarissen zetten De Croo echter uit de wind en willen dat het verkiezingsresultaat niet vergeleken wordt met dat van de federale verkiezingen in 2007, maar met dat van de Vlaams verkiezingen in 2009. Volgens Open VLD-kamerlid Luk Van Biesen zal De Croo niet afgerekend worden op het verkiezingsresultaat. Ook Marleen Vanderpoorten legde een verklaring in die zin af.

Geen opmerkingen: