donderdag 24 juni 2010
De eerste naweeën
16 juni 2010
De voorzitterswissel aan het hoofd van CDH na afloop van de regeringsvorming gaat door zoals gepland. Dat zegt Waals minister Benoît Lutgen, die de fakkel overneemt van Joëlle MIlquet. Eind 2009 werd bij CDH afgesproken dat Lutgen, die Waals minister van Landbouw is, het voorzitterschap zou overnemen na de federale verkiezingen in 2011. Milquet zou nog wel aanblijven om de communautaire onderhandelingen te leiden. De federale verkiezingen werden echter vervroegd, maar volgens Lutgen verandert dat niets aan de afspraak. Hij bevestigde woensdag dat hij het voorzitterschap overneemt eens de federale regering is gevormd.
15 juni 2010
Guy Vanhengel is hard voor zijn partij na de verkiezingsnederlaag op 13 juni. Hij verwijt Open VLD zich te veel te hebben laten meeslepen door het discours dat het land verlamd is. 'We hebben het bedje van De Wever gespreid', aldus Vanhengel in De Standaard. Sommigen in de partij zijn meegegaan in een heel negatief verhaal dat ons is opgedrongen door de N-VA-oppositie, zo zegt Vanhengel. 'Dat verhaaltje dat niks nog goed was, zijn we op den duur zelf gaan geloven. Werkelijk alles was fout'. ' We hebben niet alleen De Wevers bedje gespreid, we hebben ook de lakentjes gewassen, zijn kussen gestreken, het warmwaterkruikje klaargelegd. Hij moest er alleen nog in gaan liggen.' Jonge garde Vanhengel is streng voor de jonge garde die nu in de Open VLD de lakens uitdeelt. 'De vanzelfsprekendheid waarmee men doet alsof mensen met twintig, dertig jaar ervaring nitwitten zijn, dat heeft me gestoord'. Hij vraag respect en wijst op de goede score die hij op 13 juni in Brussel-Halle-Vilvoorde behaalde. 'Maar toen ik op de radio hoorde (in een interview van De Croo nvdr) dat ons betere resultaat in B-H-V aan toevalligheden toe te schrijven is, dan ga ik toch even door het dak', aldus Vanhengel. Voorts denkt hij dat het al langer het opzet was van Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne om in de oppositie te gaan. 'Maar ik vind dat men mij dat wel had mogen zeggen'. Bitse reactie Ceysens De uitspraken van Vanhengel leidden tot een bitse reactie van Open VLD-ondervoorzitster Patricia Ceysens. 'Generaties en leeftijden zijn geen probleem. Ego's en frustraties des te meer', zo twitterde ze.
14 juni 2010
Het wordt bijltjesdag bij Vlaams Belang. Maar op wie valt de bijl? Kamerlid Gerolf Annemans trekt de conclusie dat het uit moet zijn met de verdeeldheid binnen zijn partij, die Vlaams Belang duur is komen te staan. ‘We moeten bekijken hoe we die situatie met Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel aanpakken’, zegt hij. Maar hoe dat concreet moet gebeuren, daarover blijft Annemans op de vlakte. ‘Als er met hen een gesprek mogelijk was, hadden Vanhecke en Morel wel op een lijst gestaan’, aldus Annemans. ‘Wat nu de plannen van dat duo zijn, weet ik niet. Alle communicatie verloopt via voorzitter Bruno Valkeniers. Maar die communicatie is hoe dan ook beperkt.’ Morels reactie liegt er niet om. ‘Het viel te verwachten dat men deze verkiezingsnederlaag in mijn schoenen zou willen schuiven’, vertelt de Schotense politica. ‘De partijtop zou moeten weten wat ik electoraal waard ben. Maar als men mij nu al drie verkiezingen op rij geen interessante plaats biedt, kan het dan nog mijn schuld zijn als de partij het niet goed doet?’
Didier Reynders zal zijn mandaat ter beschikking stellen eens de onderhandelingen over de vorming van de volgende regering zijn afgerond. Reynders zal zich niet opnieuw als voorzitter kandidaat stellen. Dat heeft Reynders maandag bekendgemaakt na afloop van een uitgebreid partijbestuur bij de Franstalige liberalen. De beslissing komt niet helemaal als een verrassing. Bij de MR was eerder afgesproken dat er geen cumul meer zou zijn tussen de functie van voorzitter en minister en dat er voorzittersverkiezingen zouden georganiseerd worden.
Jean-Marie Dedecker van Lijst Dedecker stelt zijn mandaat ter beschikking. De partij gaat op zoek naar een opvolger. Dedecker blijft voorlopig wel aan als voorzitter. Dedecker had eerder in Knack aangekondigd dat hij zou opstappen als het verkiezingsresultaat tegenviel. Concreet wilde hij minstens een evenaring van het resultaat bij de vorige federale verkiezingen (6,5 procent). Na de tegenvallende verkiezingsuitslag verklaarde Dedecker zondagavond dat het tijd is voor vers bloed. Maandag stelde hij tijdens het partijbestuur van LDD zijn mandaat als voorzitter ter beschikking. Het bestuur gaf aan een comité de opdracht om de tegenvallende verkiezingsuitslag te analyseren en voorstelen te formuleren voor een nieuwe voorzitter en een nieuwe invulling van de partijnaam LDD.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten